Het geheim van spetterende website-teksten

Met je website wil je je lezer informeren, inspireren, ontroeren én overtuigen. In deze blog geef ik je 9 tips die ervoor zorgen dat je website-teksten de aandacht van je lezer trekken.

Tip 1: Maak een plan

Maak een plan en bepaal je doelen voordat je begint met schrijven. Bedenk wie je lezerspubliek is (je doelgroep), wat je wil dat ze gaan doen en welke praktische informatie je wil opnemen.

Tip 2: Goede leesbaarheid

Websites worden vaak op een mobiel gelezen. Zorg er daarom voor dat je tekst makkelijk leest door gebruik te maken van een duidelijk lettertype en lettergrootte, voldoende regelafstand en contrast. Gebruik bijvoorbeeld geen lichtgrijs lettertype op een witte achtergrond.

Tip 3: Maak de tekst scanbaar

Maak gebruik van aansprekende koppen en subkoppen om je tekst te structureren en scanbaar te maken.

Tip 4: Deel waardevolle informatie

Zorg ervoor dat je tekst aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Speel in op hun vragen en bezorgdheden met oplossingen of tips. Het is waardevolle informatie waarnaar je lezer op zoek is.

Tip 5: Geef overzicht

Maak gebruik van witruimte en opsommingen om je tekst overzichtelijk te maken en je lezer te wijzen op belangrijke informatie.

Tip 6: Schrijf vlot en actief

Zorg ervoor dat je tekst kort en bondig is. Gebruik actieve zinnen, vermijdt onnodige woorden en jargon. Iedereen leest namelijk plezieriger door een vlot geschreven tekst. Ook hoogopgeleiden.

Lees ook: Schrijftips voor pakkende webteksten

Tip 7: Gebruik voorbeelden

Gebruik concrete voorbeelden waarin de lezer zich kan herkennen.

Tip 8: Laat het nalezen voordat je publiceert

Laat je tekst door iemand anders nalezen voordat je publiceert. Vaak zie je kleine schrijffouten over het hoofd, al heb je de tekst 10 keer doorgelezen. Je lezer zal het wel opvallen en jou (onbewust) als minder professioneel ervaren.

Tip 9: Gebruik afbeeldingen

Tot slot; tekst is niet altijd het beste middel om iets duidelijk te maken. Aangezien mensen visueel zijn ingesteld zijn foto’s, illustraties, infographics of grafieken vaak handig om iets snel uit te leggen.

Met deze praktische tips heb ik je hopelijk op weg geholpen om direct aan de slag te gaan met webteksten die je lezer raken.